Hvordan holder eskimoer varmen?

Har du nogensinde tænkt over, hvordan mon eskimoer holder varmen, når de befinder sig et sted, som altid er koldt? Så tænker du i de samme baner som jeg! Derfor har jeg sat mig for at undersøge det! For de må jo næsten nødvendigvis fryse det meste af tiden.

Hvordan holder man varmen i en iglo?

Det er ikke decideret varmt inde i en bolig bygget af sne og is, men utroligt nok er der varmere, end hvis man bare opholdt sig udendørs på Grønland. En iglo skulle eftersigende være ret nem og hurtig at lave, hvis bare man har den rette type sne til sin rådighed. Selve igloen bygges som en kuppel, hvis fundament består af en indadgående selvbærende spiral af sneklodser. Man kan så vælge at tilføje en nedsænket indgangstunnel eller nogle forhøjninger indendørs, som man kan bruge som sidde- og sovepladser. Når man er færdig med at bygge, kan man eventuelt beklæde indersiden af igloen med skind, og overhælde ydersiden med vand, som når det fryser, gør overfalden mere bestandig og tæt. Man kan være så heldig, at indendørstemperaturen stiger helt op til næsten 20°C, og en iglo er i det hele taget meget smart, hvis man står og mangler tag over hovedet. Det anbefales dog ikke, at man går hverken nøgen eller halvnøgen rundt inde i igloen, da 20 grader stadig ikke er alverden, og bestemt ikke er nok til at holde en varm, hvis ikke man er pakket godt ind – men det er klart bedre end minusgraderne udenfor!

Hvordan holder man varmen kun iført skind?

En af grundene til at eskimoerne kan holde varmen, både indendørs og udendørs, kommer sig af det tøj de har på. De bruger nemlig tøj i form af uld og skind, som fra naturens side er godt isolerende og varmer glimrende. Ulden får de fra får og moskusokser, mens de får skind fra sælerne omkring Grønland. Samtidig er sælernes skind vandafvisende, hvilket er meget praktisk, når man dagligt færdes i sne og is.

Ved at holde sig til og bruge naturlige materialer, formår eskimoerne altså at holde varmen, selvom det ser ud som om, at alle odds er imod dem.

Kommentarer er deaktiveret