Hvorfor vælge jordvarme?

varmepumpe

Det er i den seneste tid blevet mere og mere populært, at installere mere miljøvenlige og energibesparende løsninger i de danske hjem. Der kan være flere årsager til dette, de typiske er dog økonomi og at man ønsker at skåne miljøet. De miljøvenlige løsninger man kan finde i dag, uanset formål, kan på længere sigt spare dig en masse penge, men også fremtidssikre boligen. 

Ved brug af jordvarmepumper kan man generere varme til enten rum, eller opvarmning af brugsvand til hjemmet. Det kan være alt fra radiatorer til gulvarme. Der skal bruges en smule strøm til at få hele systemet til at virke, dog er metoden stadig billig, da der produceres op til 3 gange så meget energi som der rent faktisk bruges.

Det er desværre ikke alle der har et velegnet hjem til at få installeret jordvarmen. For det første skal huset været godt isoleret, da varmen ellers vil sive ud, og dermed skal der produceres langt mere varme end nødvendigt. Derefter skal ens grund/ haveareal være stort nok, til at der kan ligge de lange slanger. Optimalt er 3 gange større end huset, og mindst 400 m2 stor.

Fordele ved at benytte jordvarme

Der er mange mange fordele ved at benytte jordvarme. Hvordan og hvorledes denne udnyttes og hvilke besparelser det kan give, overrasker mange. Et uddrag af de fordele der er ved at vælge jordvarme er her:

  • Jordvarme er en af de billigste former for opvarmning af boligenjordvarme
  • Der er ingen vedligeholdelse nødvendig når først jordvarmen er klar
  • Jordvarme er en miljøvenlig og effektiv løsning
  • Boligens værdi kan forhøjes ved at installere jordvarme
  • Støj niveauet er det laveste af de miljøvenlige opvarmningsmetoder og næsten lydløs

Begrænsninger ved at benytte jordvarme

Da man benytter jordens egen varme som kilde, kræver det en del plads. Der er dermed nogle begrænsninger der gør, at ikke alle kan få installeret jordvarmen. Nogle af de begrænsninger er:

  • Huset skal være velisoleret for at kunne optage al varmen
  • Man skal være klar på det er en dyr investering i opstartsperioden
  • Der kræves et stort haveareal for at kunne få det optimale ud af jordvarmen
  • Jordtypen i haven kan påvirke effektiviteten

Lodret boring og jordslanger

Kommer vi et par meter under jorden er der er en temperatur på 6-8 grader. Den temperatur her vil være stabil året rundt, og skaber derfor en optimalt mulighed for at udnytte denne varme til opvarmning af hjemmet. Det er gennem brugen af de naturlige varmekilder, at vi kan skabe en meget mere miljøvenlig, stabil og billig løsning til at opvarme vores hjem og vandet i boligen.

Der er to typer hvoraf man kan udlede jordvarme. Den ene er ved at ligge jordslanger i jorden. De graves omkring en meter ned, og indeholder en frostvæske således at de ikke fryser til om vinteren. Denne væske opsamler varmen fra jorden og væsken opvarmes til 5 grader. Derefter kommer den igennem en varmepumpe der opvarmer væsken og derefter fordeler den ud i hjemmet.

En anden måde er at bruge en lodret boring til jordvarmepumpen. Her kommer man lidt dybere ned, og for hver 100 meter der bores længere og længere ned, vil temperaturen stige med 1-3 grader. Det er varmen hernede fra der kan sikre en høj gennemsnitlig temperatur til det vand der kommer op til varmepumpen. Det øger effektiviteten, da varmepumpen skal klare mindre, og vil give store besparelser på ens varmebudget.

Kommentarer er deaktiveret